Slobodno vrijeme

Kultura

Otok Krk dom je za oko 16.000 ljudi koji žive u 7 općina: Krk, Omišalj, Malinska, Punat, Baška, Dobrinj i Vrbnik. Tih 7 različitih povijesnih naselja imaju autonomni razvoj i čuvaju običaje, nošnje i tradiciju koji se međusobno uvelike razlikuju.

Bogatstvo kulturne, povijesne i običajne baštine otoka Krka zanimljvo je područje istraživanja za svakog zaljubljenika u minula stoljeća. Dva najvažnija povijesna nalaza jesu rimski municipiji Curicta (Krk) u komu se posebno ističe Krčka katedrala, stalna crkva 1500 godina stare Krčke biskupije, te davno napušteni antički grad Fulfinum kod Omišlja, nastao u 1. st. poslije Krista. Na periferiji tog antičkoga grada, nastao je u V. st. impozantni ranokršćanski kompleks Mirine, od koga je do naših dana sačuvana impresivna crkva Sv. Nikole. Otok je bogat naslijeđem starohrvatskih crkvica (Sv. Dunat, Sv. Krševan iz 9. st.)... Jedinstveno je glagoljsko naslijeđe otoka Krka Bašćanska ploča iz godine 1100., prvi pisani spomenik na hrvatskome jeziku nađen u crkvi Sv. Lucije u Jurandvoru.

Povijesno središte otoka još od ilirskoga i rimskoga doba grad Krk, "presjajni grad Krčana", o čemu svjedoči latinski kameni natpis iz 3. ili 4. st., poznat je i po impozantnomu Frankopanskomu kaštelu i izvrsno očuvanim gradskim zidinama. Slikoviti su srednjovjekovni kašteli Omišalj, Vrbnik, Dobrinj i Baška, Punat s Košljunom, jedinstvenom riznicom prirodne i kulturne baštine, koju već 550 godina čuvaju fratri franjevci. Nedaleko od Malinske, u naselju Porat, nalazi se samostan Sv. Franje koji postoji više od 500 godina, uz koji je uređen samostanski muzej s vrijednim izlošcima. U glagoljskome lapidariju samostana nalaze se kopije najstarijih i najvažnijih hrvatskih glagoljskih tekstova. To je tek dio onoga što valja posjetiti.

Rezervirajte smještaj